torsdag 18. mars 2010

Herjinger med den blå fargekanalen

For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan.
(Karl Ove Knausgård)

Hue/Saturation i Photoshop Elements

Har i fotoklubbsammenheng tatt noen bilder av smykkene til Kathrine hos BergArt, og det ene bildet har jeg eksperimentert litt med i etterkant. Ikke mye, men jeg tenkte at det kanskje var mulig å endre farge på bakgrunnen uten å bytte den ut, og likevel få det til å se sånn noen lunde OK ut. :-D
Cluet er egentlig så enkelt som å ha en farge på bakgrunnen som ikke går igjen andre steder i bildet og på den måten kontrollere og endre denne fargen helt uten at de andre fargene blir påvirket i det hele tatt.
Dermed har jeg lekt meg med, i hovedsak, den blå fargekanalen under Hue/Saturation (cmd+u på Mac, eller ctrl+u på PC) i Elements 8 - og her er resultatet så langt.

Først originalen som er utgangspunktet for alle de påfølgende (jfr. cluet mitt over):

Så litt fargelek...
(En liten digresjon, sånn egentlig: Begynner jeg å arbeide med noen av bildene under her på samme måte som originalbildet kan jeg ikke lenger endre fargen på bakgrunnen uten å hhv også endre fargen på orkideen eller de grønne bladene til rosen. Dermed mister jeg den fulle kontrollen over det ene elementet jeg ønsker å gjøre noe med, nemlig bakgrunne.)
Endre fargen for å få lilla bakgrunn:
For å få lilla farge må jeg dra Hue-spaken mot høyre til jeg finner en farge jeg er fornøyd med.

Endre fargen for å få grønn bakgrunn.
For å få grønn bakgrunn derimot, så må jeg dra Hue-spaken mot venstre til jeg finner den grønne nyansen jeg er ute etter.

Endre fargen for å få rød bakgrunn.
For rødt gjelder det samme som for lilla, Hue mot høyre. Og ganske mye lenge mot høyre enn lillafargen (lilla er jo en blanding av rødt og blått). Her har jeg også lekt litt i den magenta fargekanalen i tillegg til blått for å forandre lillafargen på orkideen sånn at den passer bedre til den røde bakgrunnen.

På bildet under her har jeg bare tatt vekk det blå ved å dra spaken for fargemetning (Saturation) i den blå kanalen helt ned til venstre sånn at all blåfargen forsvinner, dermed blir kun det grå igjen og bakgrunnen fremstår fargeløs (svart/hvitt).
Jo lengre mot venstre jeg drar spaken, jo sterkere innslag av grått blir det i bildet. Motsatt oppnår jeg en renere blåfarge med mindre innslag av grått ved å dra spaken mot høyre. Her gjelder det å være forsiktig med hvor mye man forsterker fargen, for til slutt vil den rett og slett "sprekke" og viske ut detaljene i bildet.
Her har jeg gjort motsatt, beholdt det blå og tatt vekk alle andre farger, bare for å illustrere hvordan man kan endre fargene og kontrollere fargemetningen, og altså bare beholde en farge mens resten av bildet blir svart/hvitt. Syns ikke det er vellykket på et bilde som dette å bare beholde farge på bakgrunnen, det er jo ikke bakgrunnen som skal ha fokus her. Men som illustrasjon for en bitteliten leksjon i fargeendring får det duge. :-)

Så min favoritt... Jeg elsker bilder i sepia, og smykkene til Kathrine syns jeg gjør seg godt når de får sepiatone.

En stor takk til Kathrine Berg hos BergArt for utlån av smykker. :-) Dette var svært spennende og lærerikt.

* * * * * * * * * *
I don't know why you're mean to me
When I call on the telephone
And I don't know what you mean to me
But I want to turn you on, turn you up, figure you out,
I want to take you on


(R.E.M.: Strange Currencies)

5 kommentarer:

 1. Synes du har greid å endre utrykket i bildet på en veldig god måte, ved å forandre fargeskalaen. Utrolig virkningsfullt.

  SvarSlett
 2. Kverulanten (eller pedagogen(?)) i meg får en uimotståelig trang til å peke på at begrepet fargestyring vanligvis dekker noe helt annet en det du beskriver her. Strengt tatt skriver du her om farge_endring_, ikke farge_styring_. Begrepet fargestyring handler om noe helt annet.

  Men om jeg parker kverulanten i meg, så var dette et spennende eksperiment, som illustrerer interesssante muligheter.

  Har forresten og sans for ideen å kombinerere smykker med blomster. Godt tenkt Lill :-)

  SvarSlett
 3. Duh ... Pedagog du lissom! Blah! ;-)
  Tim, du Tim. Tusen takk! Du aner ikke hvor intenst jeg lette etter det rette ordet da jeg skrev i går, men ikke kul om jeg kom på det! Total blokkering, dermed valgte jeg et ord jeg også mente ble feil. Så da forandrer jeg styring til endring - så enkelt var det, hehe.

  SvarSlett
 4. Jeg er faktisk pedagog av profesjon, så blææh :-P

  SvarSlett
 5. Da er vi to, hehe. Men hvem skulle trodd det, muhaha. Pedagog du lissom.

  SvarSlett