torsdag 12. november 2009

Is og frost ...

Uten tvil ... Vinteren nærmer seg!

De siste dagene har det vært kaldt, og fristelsen til bare å krype inn under pleddet og glemme kulden og verden har vært påtrengende. Men så er det noe med at nye leketøy gir ny inspirasjon og giv, og det faktum at skjermen til iMac er en drøm til å leke med bilder på har stort sett holdt meg unna godstolen og pleddet. :-)

Denne tida av året har aldri vært av mine mest aktive på fotofronten hva utebilder angår, så da er det på tide å endre den tankegangen også. Som sagt så gjort. Da gjør jeg selvfølgelig stikk i strid med fristelsen om varme og pledd, jeg tar på meg varme klær, tar med kameraet og oppsøker motivene der ute i kulden.

I dag, på en av mine ukentlige Volda-turer, treiv jeg med meg kameraet og tok noen bilder i Stigedalen ettersom jeg hadde god tid på ferga. Både issvuller i veikanten og autovern ble forsert i jakt på nærhet til motivene og isen, noe som ikke er bare bare for småfolk som meg. ;-)

(Når man er rundt 157 cm fra asfalten til hårrøttene er autovernet akkurat litt for høyt til at man kommer over med eleganse, hehe. Men ... kan ikke la meg stoppe av sånt, så over kom både jeg og Canon'en min uten nevneverdige skader hverken på meg eller autovernet.)

Og selv om resultatet neppe er spektakulært på noen måte, så kommer noen av bildene jeg tok her.


Å fokusere på jukletapper er visst ikke helt enkelt av en eller annen grunn, og her skulle jeg sikkert gjort som på bildene nedenfor, men men .. Litt støy, men jeg likte den knøttlille trill runde dråpen som henger i løse lufta på dette bilder, så da fikk det være med likevel.


På disse neste bildene brukte jeg manuell fokus på 50mm min, noe jeg ellers aldri gjør. Syns kanskje ikke alltid det er like enkelt å se hvor jeg bør passe på hvor skarpheten skal være størst, men jeg regner med at øvelse etter hvert gjør mester. Dette er i alle fall blant mine første famlende forsøk på manuell fokusering på digitalkamera.
3 kommentarer:

 1. Heldig du som kom deg ut i fineveret, no er det visst straks slutt på det og frostmotiv for ei stund.
  Bra dette!

  SvarSlett
 2. Bra fangst på den turen Lill.

  De to første er de som står klarest fram hos meg. Trolig de varme fargene som gjør det. Det aller første er best teknisk (høyere lukkertid?), men jeg skulle ønske at du hadde vært litt mer raus når du beskar nede. Henger meg litt opp i at jeg ikke ser hva det hvite nede er.

  Alle nærbildene er spennende motiver. Eller, når jeg tenker meg om, så må jeg innrømme at istappen blir litt sånn gjesp :-) Men resten er interesante. Du har et godt blikk for motiver.
  Savner bare litt ekstra smell i høylysene i disse. De blir rett og slett litt for flate til at du får fram spillet av lys som sikkert er der. Det kan ha med skjerm å gjøre, vidunderet ditt er kanskje ikke rett kallibrert?
  Ut fra det jeg ser på min skjerm ville jeg løfta eksponeringa en anelse i råkonverteren, og så kompensere med å dra på litt ekstra på Shadows. Gir det utbrente høylys, så kan du prøve det samme med Brightness, du vil også da trolig trenge litt kompensering med Shadows. Uten å kompensere mister du lett tyngda i bånn, og da er du like langt. Litt forsiktig justering av kurva, f.eks en moderat S-kurve i øvre halvdel er et alternativ. Kanskje en kombinasjon av disse teknikkene?

  Dette er nok mye en smakssak, men jeg nevner det allikevel :-)

  Sånn rent billedmessig liker jeg det med stråene og det med de fire bladene best av nærbildene.

  SvarSlett
 3. Vidunderet mitt er ikke kalibrert, Tim, i alle fall ikke av meg. :-D

  Ellers, tusen takk for konstruktiv tilbakemelding! :-) Når vi skal ta øktene våre i Lightroom over nyttår, så skal du få jobben med å "trene øynene mine" til jeg ser hva du snakker om. Skal vedde på at jeg har større grunn til å se frem til det enn du, hehe.

  SvarSlett